Viime keväänä, kun koronapandemian seurauksena koulut suljettiin ja työikäisiä kehotettiin jäämään etätöihin nähtiin puheluliikenteen määrässä jopa 117 prosentin kasvu normaalitasoon verraten. Muutos oli hurja, mutta operaattorit kestivät hyvin suuren muutoksen puhelinliikenteen sekä datankäytön kasvussa. Etätyöt ovat kevään 2020 jälkeen pysyneet aikaisempaa vuotta korkeammalla tasolla ja nyt vuoden 2021 kevään aikana etätöiden – ja koulun odotetaan taas nousevan.

Koronapandemia on lisännyt ihmisten kanssakäymistä aikaisempaa enemmän puhelimen välityksellä ja useat haluavat pitääkin tiivistä yhteyttä ikäihmisiin soittamalla, kun kasvotusten tapaaminen on ollut olosuhteiden pakosta pakko jättää minimiin. Koronakriisin alkaessa vuorokauden aktiivisin soittotunti oli aamupäivällä, mutta pandemian jatkuessa puhelujen huipputunti on siirtynyt iltapäivään.

Etätyöt -ja koulu hoidetaan jo sujuvasti Teamsin ja Zoomin kautta, mutta ihmiset kaipaavat myös kuulla toisen äänen puhelimessa. Ihmisille on edelleen hieman vieras tapa kommunikoida etäyhteyksien kautta ja kännykkään tarttuminen on luonnollisempi tapa pitää yhteyttä. Toki työpalaverit useamman työkaverin kanssa on järkevämpää hoitaa etäyhteydellä, samoin kuin koulujen oppitunnit.

Poikkeusolot olivat suuri muutos ihmisten sosiaaliseen käyttäytymiseen. Enää läheisiä ei voinut tavata samalla tavalla ja huoli omaisista oli monella suuri. Koska ihmisiltä puuttuivat sosiaaliset kontaktit oli perinteisen puhelun soittaminen ja etäyhteys ainoat keinot pitää yhteyttä. Digiloikka oli suurinta vanhemmille ihmisille, jotka olivat tottuneet hoitamaan keskustelut ja asioiden kasvotusten.

 

Loikka digielämään

Pandemian jatkuessa ihmiset ovat kiinnittäneet entistä enemmän huomiota kotinsa laajakaista-asioihin. Nettiyhteys tulee olla nopea ja laadukas, että etätyöt – ja koulu sujuu ilman yhteyden pätkimistä. Huomioitavaa on myös, että samaan aikaan perheessä yhteyttä saattaa käyttää useampi henkilö.

Tällä hetkellä operaattorit panostavat laajasti 5G-verkon kattavuuteen ja tämän myötä verkkoyhteyksiin saadaan enemmän uutta teknologiaan ja datamäärien kasvua. Suositeltavaa onkin nyt viimeistään tarkistaa oma ja muiden perheenjäsenten puhelinliittymä, jotta työnteko ja koulukäynti kotona olisi mahdollisimman sujuvaa.

On hyvin todennäköistä, että online-tilaisuudet sekä palaverit Teamsissa ja Zoomissa ovat jäädäkseen. Ihmiset ovat huomanneet kuinka nopeaa ja helppoa asioiden hoitaminen on nettiyhteyden kautta pidemmänkin matkan päähän. Asioiden hoitaminen ei vaadi välttämättä lounaspalaveria, vaikka se niin mukavaa onkin. Varmasti pandemian hellittäessä sosiaaliset kanssakäymiset lisääntyvät niin työaikana kuin vapaa-aikana, mutta monien mielestä tiettyjen asioiden hoitaminen jää verkkoon.

Paranna etätöiden tekoa ja koulunkäyntiä etänä huomioimalla seuraavat asiat

Varmista, että käytössäsi on nopea netti. Vain sillä tavoin palaverit verkossa sujuvat ilman nettiyhteyden pätkimistä. Ellet ole tyytyväinen nettiyhteyteesi, laita kotiverkkosi piakkoin kuntoon vertailemalla nettiliittymät ja päivittämällä hidas liittymä uuteen nopeampaan liittymään.

Tarkista, että tietoturva on kunnossa. Tietoturvan tarkoituksena on suojata koneellasi olevaa tietoaineistoa sekä tietojärjestelmää ulkopuolisista vaaroilta. Tietoturvan avulla pyritään estämään koneellasi olevien tietojen selville saanti tai niiden luvaton käyttö. Yksinkertaisimmat ja ilmaiset keinot ovat suojata laite salasanalla, kirjautua aina käytön jälkeen laitteelta ulos sekä käyttämällä kaksivaiheista tunnistautumista. Tehokkaita tapoja on myös hankkia laitteelle maksullinen tietoturvaohjelma, joka huolehtii ettei hakkerit pääse iskemään laitteellesi.

Hanki sopiva tietokone ja näyttö. Vanhalla, tehottomalla laitteella on voinut pärjätä hyvin tähän asti, kun kone on ollut käytössä vain vapaa-ajalla. Nyt kun etätöiden – tai koulun takia konetta joutuu käyttämään jopa 8 tuntia päivässä saattaa laite jäädä tehoiltaan riittämättömäksi sekä koneen näyttö pieneksi. Hanki siis ajanmukaiset laitteet ja tabletit tehokkaaseen työskentelyyn.  Muista myös, että etätöihin liittyviä kustannuksia, voidaan vähentää verotuksessa. Vähennyskelpoisiksi lasketaan muun muassa menot työhuoneesta, työvälineistä sekä tietoliikenneyhteyksistä. Opiskelijoiden ja koululaisten kannattaa kysellä laitteita oppilaitokselta kotikäyttöön.

Puhelimen käyttö etätöiden teossa. Osa etätöistä on sujuvampaa tehdä puhelimella. Tällöin kannattaa tarkistaa, että puhelinliittymä on tarpeeksi tehokas työskentelyyn. Muistia tulee olla riittävästi sekä puhelimen näytön iso, jotta työskentely olisi helpompaa.

Vastamelukuulokkeet blokkaavat hälinän ympärillä. Etätöitä tehdessä saattaa samaan aikaan kotona olla myös muita perheenjäseniä. Koira haukkuun ovikellolle tai posteljoonille, lapset juttelee tai kinastelee kovaan ääneen. Perheen teini yrittää kuunnella, mitä opettaja sanoo tai samassa tilassa myös toinen aikuinen yrittää hoitaa omia töitään. Ehdoton pelastus tällöin on laadukkaat kuulokkeet tai vastamelukuulokkeet. Niistä on korvaamaton apu etätöiden – sekä koulun sujuvuuteen.