Suomen kesä on parhaimmillaan. Lomat edessä ja auton nokka kohti mökkiä. Mökillä riittää tekemistä, mutta illan hämärtyessä sanomisen ja uimisen jälkeen olisi kiva hetki katsoa hyvää sarjaa tai selailla puhelinta. Tässä kohtaa mökkiloman rentous alkaa olemaan kaukana, kun netti pätkii eikä mikään näy. Miten saada toimiva nettiyhteys mökille?
Netti toimii mökillä SIM-kortilla ja modeemilla
Nettiyhteys mökille ei ole rakettitiedettä, mutta pientä hienosäätöä ja vaivaa se vaatii.
Hyvää alkuun pääset jo, kun hankit mökille teleoperaattorilta nettiyhteyden 4G tai 5G laajakaistalla. Sopivia nettipaketteja löydät Telia-, DNA-, Elisa– ja Moi– nettiliittymistä. Operaattoreilla on erikseen myös mökkikäyttöön parhaiten soveltuvia liittymiä. Valitsemasi nettiliittymän SIM-kortin saat ennen mökille lähtöä asentaa tablettiisi tai tietokoneellesi, ja netti toimii mökillä, vaikka laiturin nokassa. Voit myös valita mökille käyttöön mokkulan, niin saat jaettua netin kaikkien mökillä olevien yhteiseen käyttöön.
Mökin sijainti vaikuttaa mobiiliverkon nopeuteen. Jos otat mökillesi käyttöön mobiililaajakaistan kannattaa tarkistaa kuuluvuuskartan avulla, kuinka lähellä tukiasemaa mökki sijaitsee. Eri operaattoreiden tukiasemat sijaitsevat hieman eri paikoissa, joten kannattaa tarkistaa kaikkien suurimpien operaattoreiden tukiasemat alueella, johon olet ottamassa laajakaistaa.
Traficomin sivuilla matkaviestiverkon nopeudet on jaettu seuraavasti:
- 4G-verkko mahdollistaa huippunopean yhteyden sopivissa olosuhteissa
- 3G-verkko on käytettävissä laajemmalla alueella, mutta huippunopeudet ovat pienemmät
- GSM-verkko on kattavin, mutta tiedonsiirtonopeudet ovat hyvin rajalliset
Netin nopeuteen mökillä vaikuttaa monet tekijät
Mökille kannattaa valita nettiliittymä, joka on tarpeeksi nopea. Kaupunkialueella, lähellä tukiasemaa netti toimii hyvin, mutta mitä kauemmaksi tukiasemasta mennään sen heikommin netti toimii, vaikka liittymäpaketti olisi valintahetkellä ollut kuinka tehokas tahansa. Netin nopeuteen vaikuttavat sen hetkiset käyttöolosuhteet, kuten verkon ruuhkaisuus, verkon tekniikka, signaalin voimakkuus sekä kuinka moni henkilö mökillä käyttää samanaikaisesti laitteitaan.
Toinen tärkeä asia sujuvaan netin käyttöön mökillä, on nykyaikaisen modeemin hankinta. Verkon parasta voimakkuutta kannattaa etsiä modeemin paikkaa vaihtamalla. Pienikin siirto voi vaikuttaa kentän vahvuuteen merkittävästi. Paras paikka modeemille on lähellä ikkunaa ja mahdollisimman keskellä mökin sisällä. Modeemin paikkaa kannattaa alkuun vaihdella, niin tietää mistä löytyy paras signaali. Yhteyden laatua voi parantaa myös antenniratkaisuilla. Modeemiin voi liittää myös erillisen suuntaavan antennin, joka kiinnitetään katolle tai ulkoseinään ja suunnataan kohti voimakkainta tukiasemaa. Ennen antennin asentamista kannattaa selvittää, mistä löytyy paras taajuusalue. Tämän tiedon saat selville operaattorin kuuluvuuskartasta.
Toimintavarmuutta parantaa myös valitsemalla nykyaikaista verkkotekniikkaa tukeva modeemin. Modeemi on syytä vaihtaa mökillä uuteen, jos vanha ei enää toimi entiseen tapaan. Verkkotekniikka uudistuu vuosien saatossa, eikä välttämättä vuosia sitten hyväksi todettu modeemin enää pysy teknologian kehityksen rattaissa mukana.
Modeemin valinnassa kannattaa ottaa huomioon mökin koko. Pieneen mökkiin riittää yksi modeemi, mutta jos neliöitä on enemmän kuin 85 tai nettiä käytetään sekä ylä-että alakerrassa, saattaa olla että mökille tarvitaan kaksi modeemia tai Mesh WiFi-järjestelmä. Kyseinen järjestelmä toimii siten, että lisävastaanottimen avulla signaali voidaan jakaa mökin kaikkiin osiin.
Mesh on langaton verkkojärjestelmä, jolla on mahdollista luoda kotiin tai mökille yksi yhtenäinen ja nopea Wi-Fi-verkko, ilman katvealueita.
Mökille valokuitu
Tietoliikenneyhteyksistä tehokkain ja luotettavin on valokuitu. Suomessa rakennetaan tietoyhteiskunnan infrastruktuuria, ja tästä pääsevät hyötymään myös tuhannet mökkiläiset. Valokuituverkon rakentamista haja-asutusalueille tuetaan valtion varoin. Tukitoimista mökkiläinenkin saa täyden hyödyn, kun liittyy kunnan tai kuntayhtymän valokuituhankkeeseen jo verkkoa rakennettaessa. Valokuituverkon lisääminen maksaa yli tuhat euroa, mutta toisaalta sen tuoma netin toimintavarmuus on omaa luokkaansa.
Viimeisen vuoden aikana netin toimivuus mökillä on noussut uuteen arvostukseen, koska etätöiden teko on ollut mahdollista jopa mökiltä käsin. Jos netin toimintaan ei voi luottaa, hankaloittaa se huomattavasti työskentelyä etänä.