Sähköliittymää etsitään hyvin moneen erilaiseen asumismuotoon ja yksi niistä on kerrostaloasuminen. Suuremmissa kaupungeissa kerrostaloasuminen on yleisempää, joten sähkösopimuksia solmitaan kerrostaloihin eniten isoimmissa kasvukeskuksissa.
Oli asumismuoto sitten kerros- tai rivitalo on sähkönkulutus näissä hyvin maltillinen. Myöskään kahden tai kolmen huoneen erot eivät juuri vaikuta hintaan. Suurin sähköön vaikuttava tekijä on asunnossa asuvien henkilöiden oma kulutuskäyttäytyminen. Kodin suurimmat sähkönsyöjät ovat kylmälaitteet kuten jääkaappi ja pakastin. Toisena suurena sähkönkuluttajana on erilaiset kodin valaisimet ja elektroniikkalaitteet, joita pidetään ahkerasti päällä. Sähkönkulutusta voi monen asian kohdalla pienentää omilla valinnoillaan, eivätkä nämä vaadi varsinaiseen sähkösopimukseen muutoksia.
Sähkösopimus kerrostaloon ilman kuukausi- tai perusmaksua
Kerrostalossa sähkönkulutus jää vähäiseksi ja sähkönkulutukseen tehtävillä henkilökohtaisilla valinnoilla saa vain jonkin verran sähkölaskua pienemmäksi. Toinen ratkaiseva tekijä, jos etsii kerrostaloon edullista sähköliittymää, on valita sähkösopimus ilman perus – tai kuukausimaksua.
Esimerkkinä kerrostalokaksio, jossa keskimääräinen sähkönkulutus on 300 kWh kuukaudessa (6 senttiä/kilowattitunti) jää sähkölaskulle hintaa kuukautta kohden 18 euroa. Jos sähkösopimuksessa on lisäksi perushinta (5 euroa/kk), lisätään summa joka kuukausi laskuun, on sähkölasku jo 23 euroa kuukautta kohden.
Sähkölaskun hinnasta voi siis nipistää tuon 5 euron summan, jos liittymäksi valitsee sähkösopimuksen ilman kuukausi- tai perusmaksua. Tällöin senttihinta voi olla jopa aavistuksen korkeampi ja silti sähköliittymä pysyy edullisena.
Edullisin sähkösopimus löytyy vertailemalla. Helpoiten teet sen sivustomme kautta, missä on esiteltynä laajasti sähköyhtiöt ja niiden hinnat. Erilaiset sähkötarjoukset kannattaa myös huomioida sähkösopimuksia vertailtaessa.
—Aloita sähkön kilpailuttaminen—
Sähkösopimus kerrostaloon kiinteällä kuukausihinnalla
Kiinteähintainen pakettisähkösopimus voi olla hyvä ratkaisu kerrostaloasuntoon, jos aikaa sähkönhinnan muutoksiin ei ole ja haluaa maksaa joka kuukausi saman tutun hinnan sähköstään. Nousuja tai laskuja sähkön kuukausihintaan ei siis tule, vaan pakettisähköhinta on aina sama.
Pakettisähköhinta ei välttämättä ole aina se edullisin vaihtoehtoa, mutta tärkeämpää on kiinteä, pysyvä hinta, on pakettisähkösopimus turvallisin vaihtoehto.
Sähkösopimus kerrostaloon ympäristöystävällisestä näkökulmasta
Sähköliittymän valintaan vaikuttaa usein myös muut tekijät kuin pelkkä sähkön hinta ja yksi näistä tekijöistä on, sähkön tuotantotapa. Onneksi kuluttajalla on tässä valinnanvaraa ja sähköliittymän voi esimerkiksi rajata sen mukaan, minkä haluaa sähkön tuotantotavaksi. Valittavina on muun muassa tuuli- tai vesivoima tai aurinkoenergia.
Aloita sähkön kilpailutus tekemällä omat valinnat ja valitse omaan kulutukseen ja tarpeeseen sopiva sähköliittymä. Jos etsit sähkösopimusta omakotitaloon, voit katsoa vinkit sivustoltamme tai jos on tarvetta opiskelijan sähkösopimukselle, niistä voit lukea lisää blogista.
Sähkösopimus määräaikaissopimuksella vai toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella?
Jos olet vuokralla kerrostaloasunnossa sopimustyypillä ei ole ratkaisevaa merkitystä. Joka tapauksessa, jos muutat asunnosta muualle, myös määräaikainen sähkösopimus loppuu.
Erona on, että toistaiseksi voimassa oleva sopimus on voimassa tiettyyn päivämäärään saakka ja jos et ole tarkkana asian kanssa, saattaa sähkölaskusi nousta sopimuksen päätyttyä. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi kuitenkin helpommin irtisanoa ja vaihtaa toiseen, kun sopimuksen irtisanomisaika on 14 päivää.
Määräaikainen sopimus solmitaan usein 6kk -24kk kerrallaan ja tuona aikana irtisanomisen voi tehdä vain tietyin perustein. Tällainen on esimerkiksi muutto toiseen asuntoon. Määräaikaisen sähkösopimuksen aikana sähkön kilpailuttaminen ei hyödytä, koska sopimuskauden aikana liittymää ei voi vaihtaa toiseen. Määräaikainen sopimus sopii usein henkilölle, joka on löytänyt edullisen sähköliittymän ja haluaa pitää sen samana vähintään määräaikaissopimuksen ajan.